Tule uudishimu päeval uudistama, millised on ainulaadsed Kadrina-Haljala tüüpi vaibad!

Uudishimu päeval, 17. novembril 2023 kell 15 ootame huvilisi kuulama Virumaa Muuseumide koguhoidja Signe Lintropi ettekannet „Peidus pärlid. Mall Tombach ja Kadrina-Haljala vaibatüüp“. Loeng toimub Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis (Pikk 50). Osalemine sooduspiletiga.

Uudishimu päeval tutvustab muuseumi koguhoidja Signe Lintrop lähemalt Virumaal ajalooliselt kootud ainulaadseid vaipu, mida valmistamise piirkonna järgi saab nimetada Kadrina-Haljala tüüpi vaipadeks. Parimaks näiteks on 19. sajandil Võhma külas elanud kangru Mall Tombachi vaibad. Kaheksa vaipa on jõudnud aastatel 1914-1915 toimunud kogumisretkede tulemusel Eesti Rahva Muuseumisse.

Vaip Eesti Rahva Muuseumi kogust. ERM 16255

Nüüd, rohkem kui sajand hiljem, pälvisid need Virumaa Muuseumide koguhoidja Signe Lintropi tähelepanu. Oma Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala õpingute käigus süvenes Signe Lintrop põhjalikult Mall Tombachi loomingu uurimisse ning valmistas ühe ERMis säilitatava vaiba eeskujul oma lõputöö.  Kõigile on teada Eesti rahvariiete määratlemine kihelkondade järgi. Märksa vähem on räägitud vaipade piirkondlikust eripärast.

Kõik huvilised on oodatud ja kui teil on kodus mõni vana vaip või katke võite selle kaasa võtta.

Osalemine sooduspiletiga: 3 eurot

Uudishimu päev on Vabariigi Presidendi algatus, mida esimest korda tähistati 2022. aasta 17. novembril. Päeva eesmärk on väärtustada uudishimu kui elukestva õppimise alust ning innustada tegevusi, mis inspireerivad igas vanuses inimesi silmaringi avardama ja uusi teadmisi ning oskusi omandama.

Skip to content