Linnakodaniku muuseumis saab kuulda vendadest Adoffidest

Laupäeval, 11. novembril kell 11:00 on ajaloo- ja arhitektuurihuvilised oodatud Rakvere linnakodaniku muuseumisse kuulama Kaja Visnapuu loengut “Vennad Adoffid Adoffi tänavalt”. 

Rakvere linna ilme kujunemisel on suur osa perekond Adoffil. Ehitusettevõtja Georg Gustav Adoffi pojad – Ferdinand Gustav ja Arnold – on projekteerinud linnas olulisi ehitisi.

Kas teadsite, et Eesti arhitektuuriajaloos on Ferdinand Adoff eriline ka selle poolest, et ta on ainsana Eesti arhitektidest pälvinud järeltulevate põlvede tunnustusena omanimelise tänava. Rakvere südalinnas on F. Adoffi tänav.

Ferdinand Gustav Adoffi projekt Rakvere turuhoonele. 1926. RM 4229 Ar1 664:1285

Ehitusmeistrist isa Georg oli Rakvere linna ehituskomisjoni liige ja esimees.  Poeg Ferdinand Gustav Adoff õppis Riia Polütehnilises Instituudis ehitusinseneriks. Tema projekteeritud on mitmed 1920 – 1930. aastatel Rakveres ehitatud hooned, mis annavad tooni ka tänases linnapildis. Näiteks Turukabamaja (1926), Eesti Panga Rakvere osakonna maja (1930), Käsitööliste seltsimaja (1929) Laial tänaval ja linnahaigla Vene tänaval (valmis 1929). 

Fotol: Ferdinand Adoff seltskonnaga kodus Tõusu tn 2. 1930. aastad. RMF 1337:29

Maamõõtjaks õppinud Arnold Adoff kavandas mitmeid elumaja Rakvere erinevates linnajagudes. Ridamisi leidub tema projekteeritud ja tänini kasutusel olevaid puithooneid nii Tallinna, Kastani, Jaama, Küti, Lille, Narva, Võidu tänaval kui ka Rägavere teel. 

Fotol: Arnold Adoff tegutsemas maamõõtjana 1912. aastal. RMF 1168:5

Osalemine sooduspiletiga: 3 eurot

Toetab: Kultuurkapital

Osalustasu: sooduspiletiga 3 eurot. 

Loengusarja toetavad Kultuurkapitali Rahvakultuuri sihtkapital ja Lääne-Virumaa ekspertgrupp.


 

Skip to content