Muuseum avas linna keskuses välinäituse Rakvere rahva spordielust

Virumaa Muuseumide näitus “Linlane liigub. Tervislikud harjutused Rakveres ” on alates 20. maist kuni 1. oktoobrini avatud Tsentrumi ja Turukaubamaja vahelisel jalakäijate promenaadil.

Näitus „Linlane liigub“ on inspireeritud liikumisaastast 2023 ja pühendatud Rakvere rahva liikumisharjumustele tsaariaja lõpul ja Eesti Vabariigis 1920.–1930. aastatel.

Baltisakslased harrastasid juba 19. sajandi keskel erinevaid spordialasid nagu jaht, turnimine, vehklemine, ratsutamine. Eestlaste seas hakkas sportimine laiemalt levima 19. sajandi lõpus. Liikumist ja sporti seostati hea välimuse ja kehahoiakuga, samuti tervisega üldiselt. „Tarwis on kõige pealt äratundmist, et keha terwise eest hoolitsemine kõige kasulikum waranduse kogumine on“, kirjutati ajalehes Päevaleht 1909. aastal. Tasapisi alustati koolides võimlemistundidega, linnadesse tekkisid spordiklubid ja -väljakud.

Näitus annab ülevaate nii populaarsematest spordialadest kui ka kohtadest, kus sporti harrastati. Toona sporditi linna servas Palermo lagendikul ja Rahvaaias, jalgpalli mängiti ka turuplatsil. Staadion avati pidulikult 1930. aastal, mõni aasta hiljem ka väliujula. Esimene spordiklubi Rakveres oli jalgrattaklubi „Union“, mis asutati 1893. aastal. Hiljem lisandusid Rakvere Spordi Klubi, Rakvere spordiselts „Kalev“, Rakvere Tennis Klubi (Muru-Tennis Klubi) ja Rakvere ÜENÜ (Ülemaaline Eesti Noorsoo Ühendus).

Rakvere linna päevade ajal
8. juunil ja 9. juunil kell 17.30 kutsume linlasi näituse kuraatorituurile, mida juhib muuseumi vanemteadur Uno Trumm.

Näituse töögrupp:

Kuraatorid: Susanna Murel, Uno Trumm

Projektijuhid: Inge Laurik-Teder, Marju Püümets

Keeletoimetaja: Hille Saluäär

Kujundaja: Aadam Kaarma, AKSK OÜ

Trükk: Trage OÜ

Eriline tänu Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumile lahke abi eest.

Näituse toetajad:

Kultuurkapitali Rahvakultuuri Sihtkapital ja Lääne-Virumaa ekspertgrupp

Rakvere Linnavalitsus

Foto: Rakvere tammikus 1925. aastal toimunud jalgrattasõidu võistluse võitjad vasakult: Ivan Ivanov, Leonhard Friedrich Kuivkaev, Talpak ja Laast. RMF 663:19



Rohkem infot:

Uno Trumm
+3725341 4433

uno@svm.ee

Inge Laurik-Teder
+37255667611
inge@svm.ee

Vivian Lepa
Kommunikatsioonijuht
vivian@svm.ee

Skip to content