Kärner ja Koka-Mammi: “Ajaloolisest viljapuuaiast ja selle taastamisest Palmse mõisas”
Laupäev, 10.05 kell 12:00
Virumaa Muuseumite teadur Susanna Murel jätkab Palmse Kärner ja Koka-Mammi loeng-töötubade sarja sissevaatega Palmse viljapuuaedade arengusse ja räägib sellest, kuidas praegune õunaaed koos oma põnevate pärandsortidega sai loodud.
Pärast loengut Palmse häärberi veinikeldris liigume koos edasi õunaaeda, kus peaaednik Priit Hummel räägib ja näitab, kuidas kevadel kõige paremini oma viljapuude eest hoolt kanda. Aiandusentusiastid saavad kohapeal õiget oksalõikuse tehnikat harjutada.
Huvilistel palume ennast kirja panna siin.
Loeng-töötoast osavõtt maksab €3, kehtib Muuseumikaart.
Viis temaatilist loengut ja õpituba räägivad mõisa ning ümberkaudsete külade ajaloolisest toidupärandist, aiandusest ja lambakasvatusest. Iga sündmus koosneb ajaloolist pärimust tutvustavast loengust ja praktilisest osast, mille raames rakendatakse kuuldut eksperdi juhendamisel.
“Töötame Palmses “Elava mõisa” kontseptsiooni arendamise kallal. Palmse mõis pole mitte lihtsalt muuseum vaid ka koht, kus ajalugu ärkab ellu. Seepärast pakumegi sündmustel osalejatele võimalust esmalt ajalooliste tegevuste kohta õppida ja seejärel neid ise järgi proovida,” selgitab SA Virumaa Muuseumid teadur ja Palmse mõisa projektijuht Susanna Murel.
Järgnevalt on kavas:
14. juunil peab Anu Kannike (Eesti Rahva Muuseum) loengu mõisarahva suvisest menüüst ning seejärel suundutakse Palmse kõrtsi, kus peakoka käe all toimub ajaloolise retsepti põhjal ühiskokkamise töötuba.
23. septembril tutvustab Imbi Jäetma eesti maalamba põlistõugu ning viib seejärel läbi viltimise õpitoa.
8. novembril teeb Virumaa Muuseumide vanemteadur Uno Trumm ettekande Virumaa mõisa- ja rannarahva toitumisharjumustest ning söögikordadest ja koos Palmse kokkadega valmistatakse ja degusteeritakse autentset rannarahva rooga.
Rohkem infot loeng-töötubade kohta leiab Palmse mõisa kodulehelt www.palmse.ee.
Loeng-töötubade sarja läbiviimist toetab Kultuurkapital.

