Loeng-töötubade sari “Kärner ja Koka-Mammi”
Kärner ja Koka-Mammi jagavad teadmisi Palmse aiandusest ja kokakunstist
Aprillis sai alguse Palmse mõisas uus loeng-töötubade sari “Kärner ja Koka-Mammi”, mis keskendub Virumaa, kuid eriti Palmse mõisa ja selle ümbruskonna ajaloolise toidukultuuri, aianduse ning ka Lahemaa lamba näitel karjapidamise tutvustamisele.
Avapaugu Palmse mõisa uuele loengute ja töötubade sarjale andis Anneli Banner (Eesti Vabaõhumuuseum) 5. aprillil 2025 loenguga “Kapsast ja kaalikast ananassi ja aprikoosipuuni. Tarbeaianduse ajaloost mõisa- ja taluaedade näitel”. Loengu järel kutsus Palmse aednik osalejad mõisa aiamaale, kus üheskoos külvati erinevate pärandsortide seemneid.
Viis temaatilist loengut ja õpituba räägivad mõisa ning ümberkaudsete külade ajaloolisest toidupärandist, aiandusest ja lambakasvatusest. Iga sündmus koosneb ajaloolist pärimust tutvustavast loengust ja praktilisest osast, mille raames rakendatakse kuuldut eksperdi juhendamisel.
“Töötame Palmses “Elava mõisa” kontseptsiooni arendamise kallal. Palmse mõis pole mitte lihtsalt muuseum vaid ka koht, kus ajalugu ärkab ellu. Seepärast pakumegi sündmustel osalejatele võimalust esmalt ajalooliste tegevuste kohta õppida ja seejärel neid ise järgi proovida,” selgitab SA Virumaa Muuseumid teadur ja Palmse mõisa projektijuht Susanna Murel.
Uue loeng-töötubade sarja eesmärk on innustada ja juhendada inimesi oma kohalikku pärimust uurima, aidates seeläbi kaasa kultuuripärandi säilimisele. Lisaks Virumaa pärimuskultuuri tutvustamisele panustab Palmse mõis aastaringse kohaliku kultuuriprogrammi elavdamisse ka kontserdi- ja teatrielamustega.
Järgnevalt on kavas:
10. mail räägib Susanna Murel Palmse ajaloolisest viljapuuaiast ja selle taastamisest, mille järel toimub peaaednik Priit Hummeli juhendamisel õunapuude kevadise lõikuse töötuba.
14. juunil peab Anu Kannike (Eesti Rahva Muuseum) loengu mõisarahva suvisest menüüst ning seejärel suundutakse Palmse kõrtsi, kus peakoka käe all toimub ajaloolise retsepti põhjal ühiskokkamise töötuba.
23. septembril tutvustab Imbi Jäetma eesti maalamba põlistõugu ning viib seejärel läbi viltimise õpitoa.
8. novembril teeb Virumaa Muuseumide vanemteadur Uno Trumm ettekande Virumaa mõisa- ja rannarahva toitumisharjumustest ning söögikordadest ja koos Palmse kokkadega valmistatakse ja degusteeritakse autentset rannarahva rooga.
Rohkem infot loeng-töötubade kohta leiab Palmse mõisa kodulehelt www.palmse.ee.
Loeng-töötubade sarja läbiviimist toetab Kultuurkapital.
