Avatud triiphoonete ja aedade päev Palmses

8. septembril 2024 kell 11.00-17.00 Palmse mõisas

Palmse õunaaias kasvab kolmkümmend sorti erinevaid õunapuid ja tänu selle aasta tublidele õpilasmalevlastele on nüüd kõik meie puud sildistatud. Tule avasta oma lemmikõun ja võta osa rahva lemmikõuna valimistest. Kõigi hääletanute vahel loositakse välja õhtusöök kahele Põhja-Eesti restoranide nädalal Palmse restoranis.

Isabella kohvikus saab teed, kohvi ja kooki ning mõisa aiasaadustest valmistatud maitsvaid hõrgutisi.

Kell 12:00 ja 13:00 toimuvad peaaedniku juhtimisel põnevad ekskursioonid Palmse aedades.

Saadaval erihinnaga loodusannid mõisa aiast. Soovijad saavad maitsta ja kaasa osta Palmse aia õunamoosi ja värskelt pressitud õunamahla.

Aia ilu nautimine on täiesti tasuta, soovi korral saad oma rahalise panuse anda mõisa ajaloolise aiaplaani taastamisse selle tõelises hiilguses Palmimajas asuvasse korjanduskastikesse.

Avatud triiphoonete päev on sündmus, kus saab uudistada uhkeid mõisatriiphooneid ja koduseid kasvuhooneid, eripalgelisi aedu, maitsta pererahva poolt armastusega valmistatud toitu ning lihtsalt tutvuda aedade ja aiandusega. Pane seltskond kokku ja tule külla – Põhja-Eesti ootab avastamist! 

Oled oodatud!

Põhja-Eesti Kohalik Toit:
8. septembril kell 11-17 avavad oma uksed Põhja-Eesti triiphooned, aiad ja verandad, et pakkuda külastajatele kogemust õue laiendatud eluruumist, toidukasvatusest ja kohaliku toidu nautimisest. Iga aed, terrass ja kasvuhoone on unikaalne, peegeldades pererahva ja ettevõtte nägu ja tegemisi. Ootame Sind!

Põhja-Eesti toidupärimuse kohaselt on meie piirkonna pärliks olnud suveköögid ja triiphooned. Suvise toiduvalmistamise kohana on eestlased sajandeid kasutanud suvekööke. Pikemalt säilisid need Läänemaal ja Põhja-Harjumaal, olles kasutusel veel 1920-30ndatel. 19. sajandil hakati seoses aianduse osatähtsuse tõusuga rajama mõisate juurde kasvuhooneid, vanema nimetusega triiphooneid (sks. k. Treibhaus). Lisaks eksootilisemate taimede kasvatamisele nauditi seal ka talviseid kohvijoomisi. Mõisate kõrval olevad triiphooned on Põhja-Eestile eriomased. Tänasel päeval on kohaliku toidu nautimiseks kasutusel pigem terrassid ja verandad – loogiline suveaja ja suve pikendamise kooslus, mis kajastab nii piirkonna traditsioone kui tänaseid eelistusi suve veetmisel kohaliku toiduga.

Skip to content