Palmse õunaaias saab tutvuda ajalooliste õunasortidega

Palmse mõisa õunaaed pole mitte ainult ilus silmale vaadata, vaid on ka põneva ajaloo ja taustaga. Esimesed õunapuud jõudsid siia 17. sajandi teisel poolel, kui valitsev mõisnik otsustas katsetada õunapuude kasvatamisega. Puude kogus ei olnud suur, kuid saaki saadi piisavalt. Õnnetuseks tegid järgnevad külmad talved puudele suurt kahju ja neist ei jäänud suurt midagi järele. 1776. aastal osteti Tallinnast paar istikut ja hakati õunaaeda uuesti taastam. Kuna puud kasvasid jõudsalt, soetati neid aastate jooksul üha juurde.

Seoses võimuvahetuste ja ajaloo keerdkäikudega jäi õunapuuaia hooldamine soiku. Alles 1983. aastal võttis aiandusteadlane Elsa Kukk oma südameasjaks taastada mõisa õunaaed ja selleks otstarbeks kogus ta üle Eesti kokku olemasolevaid vanu õunapuude sorte. Sellisena näemegi aeda täna.

Palmse mõisa peaaednik Priit Hummeli sõnul kasvab praegu õunaaias 73 õunapuud, erinevaid sorte on 30. Arvatavasti paljudele täiesti tundmatud õunasordid nagu ‘Kaneeliõun’, ‘Sampanja’, ‘Kollane klaar’, ‘Karuõun’ jpt.

Käesoleval suvel töötasid mõisas õpilasmalevlased ja muude tööde hulgas said õunapuud endale “nimesildid”. Nüüd on külastajatel võimalik maitsta erinevaid õunasorte ja need õige nimega kokku panna.  Kutsume lahkelt õunaaeda jalutama ja erinevaid õunasorte maitsma.

Õpilasmaleva Palmse rühma noored kunstnikud: (vasakult) Elin Anell, Laurette ja Nora Olivia.

8. septembril 2024, Avatud triiphoonete ja aedade päeval päeval, on kõik huvilised oodatud Palmse õunaaiaga tutvuma, erinevaid õunasorte maitsma, peaaednikuga ringkäigul käima ning osalema Palmse lemmikõuna valimistel. Muidugi saab ka aiasaadustest valmistatud häid ja paremaid palu maitsta ning soovi korral isegi koju kaasa osta.

Kohtumiseni Palmse mõisa õunaaias!

Skip to content