Tule 4. mail kuulama Madis Tuuderi loengut Rakvere linnapildist 1920.-1930. aastatel!

Laupäeval, 4. mail 2024 kell 13:00 ootame huvilisi kuulama muinsuskaitse inspektori ja arhitektuuriajaloolase Madis Tuuderi loengut 1920.-1930. aastate arhitektuurist Rakveres. Loeng toimub Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumi(Pikk 50). Osalemine sooduspiletiga.

Eesti Vabariigi ajal kerkisid Rakveres mitmed olulised maakonnalinna avalikud hooned. Nii on Turuhoone, Eesti Pank, saksa ja eesti gümnaasiumid, Pauluse kirik, haigla, ujula kui ka mitmed teised hooned elanud üle okupatsiooniaja ja 1990. aastate uljuse.

Madis Tuuderi loengus saame kuulda, milliseid hooneid 1920.-1930. aastatel Rakverre ehitati. Vaatame lähemalt ka elamuid ja äri- ning kortermaju. Neid projekteerisid enamasti kohalikud insenerid ja tehnikud näiteks Arnold Adoff, Ivan Bessonow, Villem Muda, Georg Gutman-Kotka jt.

Funktsionalistliku V- kujulise elamu Kreutzwaldi ja Näituse tänavate ristmikule kavandas insener Villem Muda 1939. aastal. Mart Kalm on täheldanud, et krohvitud puumaja oma silikaatkivist trepikojaga on samalaadne n-ö Tallinna tüüpi majagaVillem Muda projekt 1939. aastast. Virumaa Muuseumide dokumentide kogu, RM 4229 Ar1 664:967

Puitfunktsionalismi üks väheseid näiteid Rakveres on kohaliku inseneri Ivan Bessonowi projekteeritud kortermaja Vallikraavi 20. Maja ehitati aastatel 1938-1940. Puitfunktsionalismi väheseid näiteid Rakveres. Foto: Tairo Lutter

Madis Tuuder töötab Narva linna muinsuskaitse vaneminspektorina. Ta on õppinud Eesti Kunstiakadeemias muinsuskaitset ja restaureerimist, magistrikraadi omandas samas kunsti ja kultuuri­antropoloogia erialal.

Osalemine muuseumi sooduspiletiga: 4 eurot. Kehtib Muuseumikaart.

Toetab: Kultuurkapital

Skip to content