Aiaajaloo uurija Anneli Banner räägib 6. aprillil Linnakodaniku muuseumis pärandtaimedest. Tule kuulama!

Laupäeval, 6. aprillil 2024 kell 11:00 ootame huvilisi kuulama Eesti aiaajaloo uurija Anneli Banneri (Eesti Vabaõhumuuseum) ettekannet „Pärandtaimed: olemus, tähendus ja tähtsus“. Loeng toimub Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis (Pikk 50). Osalemine sooduspiletiga.

Viimastel aastakümnetel on aedadesse ilmunud suurel hulgal uusi aiataimi ja kevadeti peibutavad aiaärid meid üha uute sortidega. Siiski on tasapisi hakatud järjest enam väärtustama vanu tuntud aiataimi. Anneli Banneri loengus tulebki juttu sellest, mis taimed need pärandtaimed õigupoolest on. Kuuleme lähemalt, milliseid taimi aias vanasti kasvatati,  mida nad praegu meile tähendavad ja miks nad tänapäeva uute aiataimede sortide virrvarris meile jätkuvalt olulised on. Räägime ka sellest, kust pärandtaimi  leida võib ja kuidas neid aias kasvatada.

Ühed armastatuimad ilupõõsad taluaedades on sirelid. Neid kasvatati taluaedades juba 19. sajandil. Eesti Põllumajandusmuuseumi kogust pärinev diapositiiv on tehtud 1980. aastatel Polli külas. EPM FP 741:100

Eesti Vabaõhumuuseumi ekspositsiooniosakonna juhataja Anneli Banner on juba palju aastaid uurinud aiandusajalugu ja tegelenud ka muuseumis taluaedade rajamisega. Ta on õppinud Tartu Ülikoolis botaanikat ja hiljem kaitsnud magistrikraadid Põllumajandusakadeemia aiandusinstituudis. 2018. aastal kaitses ta Tartu Ülikoolis kultuurikorralduse erialal magistritöö „Muuseumiaiandus – sild minevikust tänapäeva. Aiapärandi hoidmise, eksponeerimise ja vahendamise võimalused Eesti muuseumides.“ Anneli Banneri sulest ilmus 2019. aastal raamat „Eesti aia ajalugu“.

Osalemine muuseumi sooduspiletiga: 4 eurot

Toetab: Kultuurkapital

Skip to content