Linnakodaniku muuseumis saab 9. märtsil kuulda Tõnno Jonuksi ettekannet Rakvere kujunemisest muinaskülast linnakeseks.

Laupäeval, 9. märtsil 2024 kell 11:00 ootame huvilisi kuulama arheoloogiadoktori Tõnno Jonuksi ettekannet „Rakvere: olematust muinaskülast Wesenbergi linnakeseks“. Loeng toimub Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis (Pikk 50). Osalemine sooduspiletiga.

Tõnno Jonuksi loengus vaatleme koos lähemalt, milline võis olla Rakvere ümbruskond siis kui sinna hakkas kujunema meieni säilinud püsiasustus. Saame teada, milline oli Vallimägi, kuidas selle juurde tekkis küla ja linnusega kompleks. Uurime, milliseid vastuseid on sellistele intrigeerivatele küsimustele nagu miks sai just Rakverest Virumaa keskus või kas muinasajal oli mitu Rakveret.

Kunstnik Carl Friedrich Christian Buddeuse joonistus „Wesenberg“. 19. saj I pool. Itaalia pliiats, akvarell. Eesti Ajaloomuuseumi kogu, AM 6910 G 1573

Eesti Kirjandusmuuseumi teadusdirektor Tõnno Jonuks on pärit Rakverest, õppinud Tartu Ülikoolis teoloogiat ja ajalugu ning islandi filoloogiat Reykjavikis. Ta kaitses 2009. aastal Tartu Ülikoolis doktorikraadi Eesti muinasusundist. 2023. aastal pälvis ta oma raamatu „Eesti muinasusundid“ eest Eesti ajalookirjanduse aastapreemia. Tõnno Jonuks on olnud tegev erinevate arheoloogiliste kaeve- ja järelvalvetöödel nii muinas- kui ka kesk- ja uusaegsetel objektidel üle Eesti sh Rakvere linnusel.

Osalemine muuseumi sooduspiletiga: 4 eurot

Toetab:

Skip to content