Rakvere linnakodaniku muuseum on täis hääli ja lugusid minevikust

Audiolavastus

Rakvere Linnakodaniku Majamuuseum kutsub vaatama, kuidas elati 100 aastat tagasi. Värskelt valminud on audiolavastus, mille peategelased on maja pikaaegse omaniku kondiitermeister Adolf Sidroni kaasa Anna Marie ja nende tütred. 1920.-1930. aastate ellu saab piiluda rätsepmeistri emanda hoolealuse – kostilapse – pilgu läbi. Lisaks on ärganud ellu mitmed maja ruumid – kosta on rätsepa norinat, sööginõude klõbinat ja muudki. Tulge uudistama, sest muuseum on täis lugusid ja hääli minevikust.

Muuseumi hubasel pööningul viime läbi vahvaid haridusprogramme lasteaedadele ja koolidele.

Linnakodaniku majamuuseumis haridusprogrammid täiendavad õppekavasid pakkudes toredat vaheldust tavapärastele tundidele. Haridusprogrammide läbiviimisel lähtume osalejate vanusest ja vajadustest.

Muuseumis pakume rahvakalendri olulisemaid tähtpäevi tutvustavaid haridusprogramme nagu kadri- ja mardipäev, jõulud ning lihavõtted. Tegevuste rohkes haridusprogrammis “Leivalugu” küpsetame leiba, uurime, kuidas taludes varem leiba valmistati ja missuguseid töid tuli leiva saamiseks teha. Tutvume erinevate põllutööriistadega, tuulame vilja, jahvatame teradest jahu. Õpitu kinnistamiseks valmistamegi leivapätse ja maitseme neid omatehtud võiga.

Talutööde programmis saavad lapsed kahemehesaega puid saagida ja neid riita laduda. Kaelakooguga tassime vett ja tutvume vana pesuköögiga.

Raha programm “Rahakassa saladus” on loodud selleks, et aidata õpilastel mõista raha ajaloolist ja kultuurilist tähtsust ning selle rolli ühiskonnas läbi aegade. Läbi mänguliste tegevuste ja muuseumi eksponaatide uurime, kuidas raha on aja jooksul muutunud ja milline on raha tähtsus meie igapäevaelus.

Moodsasse argipäeva toob vaheldust “Vana aja koolitund”. Harjutame veerimist ja rehkendamist, kasutame kirjutamiseks krihvlit ja sulge. Turnimise tunnis teeme püramiidi.

Muuseumitunni lõpetuseks võib lihtsalt veidi mürada või minna majaringkäigule vaatama, kuidas elasid linlased eelmistel sajanditel. Kevadel ja suvel saame tegutseda muuseumi armsas aiakeses.

Haridusprogrammide broneerimine: muuseumipedagoog Angelika Tšeremis, angelika@svm.ee.

Skip to content