Linnakodaniku muuseumis on avatud näitus “Tervitusi kreisilinnast! Linlane fotosilmas”

Muuseume rajatakse ja mälestussambaid püstitatakse tavaliselt kuulsatele ja väljapaistvatele isikutele. Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumi 40. sünnipäeva puhul valminud näitus heidab aga pilgu tavalistele Rakvere linlastele, kes elasid siin 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi esimesel poolel.

Leiate fotodelt linnaametnikke ja lapsi, kaupmehi ja käsitöölisi, tegusaid ja kultuurilembeseid naisi-mehi. Eksponeeritud on ka linlastega seotud esemeid, mis pakuvad nii äratundmisrõõmu kui ka uudistamist.

1869. aastal korraldati Rakveres esimene rahvaloendus apteeker Nikolai Dehio eestvõttel. Teame, et linnas elas siis 2664 inimest, neist 1377 eestlast, 983 sakslast, 234 venelast, 41 juuti, 25 poolakat jt. Nikolai Dehio oli linnarahva hulgas tuntud mees. Ta tegeles ilmavaatlusega, oli ajaloohuviline ja valiti ka linnapeaks. Nii kaua kui vana Tiio end liigutada jaksab, ei ole meil asja taudi karta! Eestlased kutsusid Pikk tänav 14 aastakümneid tegutsenud apteeker Dehiot suupäraselt Tiioks või Tiiuks.

Kui mõni inimene on jätnud jälje kaasteeliste mälestustesse ja linna ajalukku, nagu seda tegi Tiio, siis teisest teamegi vaid nime ja ehk isegi ametit. Näitusel, nagu eluski, kohtume ja tutvume paljude inimestega, kuid rohkem on neid, kes jäävad tundmatuks.

Näitus on avatud linnakodaniku muuseumi pööningul laupäeviti ja pühapäeviti kell 10-16. Argipäevadel võib juhtuda, et näitusel toimub haridusprogramm. Kuid astu sisse ikka, sest saad ooteaega lühendada audiolavastust kuulates muuseumi püsinäitusel.

Töögrupp:

Kuraator: Pilvi Põldma

Projektijuht: Inge Laurik-Teder

Kujundajad: Krista Lepland, Malle Jürgenson (Laika, Belka & Strelka OÜ)

Keeletoimetaja: Hille Saluäär

Vitriinid: Raivo Väliste (Kastivabrik OÜ)

Trükk: Metroprint OÜ

Näitus sai teoks Muinsuskaitseameti ning Kultuurkapitali Rahvakultuuri sihtkapitali ja Lääne-Virumaa ekspertgrupi toel.

Skip to content