Siin on (d)raamat: Ülle Jukk “Rakvere Kartowli kokk – meie kartulitoitude aabits”
Laupäeval, 4. oktoobril 2025 kell 11.00 ootame toidukultuurihuvilisi kuulama Ülle Juki loengut “Rakvere Kartowli kokk – meie kartulitoitude aabits”. Eesti raamatu aastale pühendatud loengusarja “Siin on (d)raamat” kuuluv ettekanne toimub Rakvere linnakodaniku muuseumis.
Kartul jõudis Eestisse 18. sajandi keskpaiku ja poolteist sajandit hiljem oli uue kultuuri kasvatus levinud üle Eesti. Kartul rikastas inimeste toidulauda, aga üha rohkem kasu nähti temas loomakasvatusele ning piirituse- ja tärklisetööstusele. Kultuuri populaarsusest ja vajadusest tema kulinaarset kasutust laiendada räägib ka 1893. aastal Rakveres välja antud neiu Helena koostatud retseptiraamat „Kartowli kokk ehk õpetus, kuidas kartowlitest 125 rooga valmistada võib.”
Kartul tuli, et jääda meie toidulaua üheks alustalaks.


Piltidel:
Vasakul on kartulitordi retsept Rakveres 1893. aastal välja antud neiu Helena koostatud raamatust “Kartowli kokk ehk õpetus, kuda kartowlidest 125 rooga walmistada wõib: Üks kasuline köögiraamat Eesti neiudele ja perenaistele”
Paremal on Carl Sarapi foto Johanna Triefeldtist kartuleid võtmas Vaekülas 1930. aastate II poolel. Virumaa Muuseumide fotokogu, RM Fn 1040:1061
Ülle Jukk on ajaloolane ja toidublogija, kelle erihuviks on toidukultuuri ajalugu ja ajalooliste toitude valmistamine. 2015. aastast töötab ta Jõgevamaa Koostöökojas kohaliku toidu spetsialistina, tutvustades toidupärandit ja arendades toiduettevõtjate koostööd. Ülle on olnud ajakirja Tiiu köögitoimetaja, kuid praegu peab ta populaarset toidublogi . Blogi kannab alates 2024. aasta märtsist pealkirja “Toit on (aja)lugu” varasema “Tiramisust ja Fata Morganast” asemel.
Loeng toimub Rakvere linnakodaniku muuseumis (Pikk tänav 50). Osalemine muuseumi sooduspiletiga: 4 eurot. Kehtib Muuseumikaart.
Loengusarja toetavad Rakvere linn ja Kultuurkapital. Aitäh!
