AJALOOKONVERENTSID PALMSE MÕISAS

Lahemaa rahvuspargi südames Palmse mõisas toimuvad traditsiooniks kujunenud ajalookonverentsid, mida korraldab Virumaa Muuseumide meeskond sügiseti.

Konverentside teemade ring on seotud baltisaksa kultuuripärandi tutvustamise ja uurimisega selle erinevatest aspektidest.

Konverentse on toetanud Eesti Kultuurkapital.

Konverents “Baltisakslaste lahkumised” 16. oktoobril 2024

Kolmapäeval, 16. oktoobril 2024 toimub Palmse mõisas ajalookonverents, mis on pühendatud baltisakslaste lahkumisele, eelkõige aga ümberasumisele ehk Umsiedlungile 1939. aastal.

Konverentsil osalemine on eelregistreerimisel! Osalustasu: 16 eurot (sisaldab ka lõunasööki). Registreerumiseks palume täita vorm SIIN!

Konverentsile saab end kirja panna kuni 13. oktoobrini või kuni kohti jagub.

Tänavu möödub 85 aastat Umsiedlungi ehk baltisakslaste ümberasumise algusest Teise maailmasõja ajal. Selle ja järelümberasumise käigus lahkus Baltikumist peaaegu kogu baltisaksa kogukond, mis tähendas ühe ajastu ja ühe kogukonna lõppu.

Konverentsi korraldamist toetab Eesti Kultuurkapital.

Toimunud: ajalookonverents “Mõisamajandus: viljast viinani” toimus 1. novembril 2023

Kolmapäeval, 1. novembril 2023 toimus Palmse mõisas ajalookonverents, mis oli pühendatud mõisamajandusega seotud teemadele.

Konverentsi salvestus on kõigile huvilistele kättesaadav. Head vaatamist ja kuulamist!

Konverentsil esinesid Ain Kütt Sagadi Metsamuuseumist ettekandega Sagadi mõisast kui mitmekülgsest majandusüksusest, Ulrike Plath (PhD, Tallinna Ülikool) Balti ökonoomilise kirjanduse ülevaatega, Uno Trumm Virumaa Muuseumidest tutvustas Palmse mõisa majanduselu ja Susanna Murel rääkis Palmse mõisa aiast ja aednikest. Päeva teisel poolel pidas kunstiajaloolane Ants Hein ettekande Põhjala külalislahkusest, TÜ professor Reet Bender rääkis parkide ja aedade rollist baltisaksa ajalootunnetuses, Kristiina Tiideberg Eesti Kunstimuuseumist andis ülevaate majandusteemade kujutamisest 19. sajandi baltisaksa kunstis.

Skip to content