ÜLESKUTSE: Muuseum kogub Rakvere kodude sisustusest pilte ja lugusid!

Hea, Rakvere elanik! Virumaa Muuseumide kogudesse ootame pilte ja kirjeldusi teie kodudest. Palume teie abi, et talletada praeguse aja Rakvere inimese eluviis. Kogude täiendamise eesmärgiks on muuseumitöö tulevased näitused, et saaksime edaspidi näidata ka 21. sajandi alguse eluolu.

Piduseltskond on üles võetud 11. detsembril 1913. SA Virumaa Muuseumid,
RM F 1689:54

Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumi ekspositsioon koostamisel oli muuseumitöötajatele suureks abiks linlaste toonased mälestused ja kirjeldused. Samuti on kogumistöö abiks Rehbinderi majas avatava mööbliajaloo muuseumi järgmisteks näituseplaanideks.

Veel korra tahtsin käia „linnakodaniku muuseumis“, mis asub majas, kus omal ajal elasid Grünbergid (– Pikal tänaval Zeeh’ kooli vastas, Döringi pagaritöökoja kõrval). [—] Sisustus pole küll Grünbergide oma, meenutab aga täitsa sarnaselt toda sorti kodusid. Mõned mööbliesemed ja asjad pärinevad Tatrikute majapidamisest – kas nad polnud mitte Ina Limbergi sugulased? Järelümberasujad olid nad igatahes. Väga mõnus ja korras on õu maja taga, mis läheb üle aiaks, mida aga mäenõlva suunas järsult lõpetab madal müür. Selline idüll pole aga üldsegi ajalooline. Õuedel olid vanasti omad olulised funktsioonid – puudelõhkumisplats ja kaevukoht, kanaaed, ligipääs kuuri, aeda, mis erinevalt tänasest hõlmas tervet Vallimäe nõlva.

Baltisakslase Valentine von Krause mälestused 1991. aastast.

Virumaa Muuseumi kogude täiendamiseks on ootame järgmist materjali:

Valige endale sobiv esitlusviis (piisab ka ainult fotodest ja täidetud küsitluslehest) ja saatke see 1. oktoobriks 2023 aadressile kogud@svm.ee või postiga Tallinna tänav 5a, Rakvere 44306. Tööd võib tuua ka Politseimuuseumi kassasse selle lahtioleku aegadel.

Materjalid säilitatakse tulevastele põlvedele Virumaa Muuseumide kogus.

Muuseum järgib isikuandmete kaitse põhimõtteid ja Teie soovi korral isikuandmeid ei avalikustata.

Osalejatele tänutäheks Virumaa Muuseumide kinkepiletid.

PS! Kui keegi soovib muuseumile annetada ka esemeid, mis räägivad interjööri- ja kodukujundusest, siis võtame neid ka meelsasti vastu juhul, kui meie kogus veel selliseid asju ei ole.

Täiendav info:

Pilvi Põldma, peavarahoidja

Tel: +372 3225 501

pilvi@svm.ee

Skip to content