Ilmunud on raamat “Merel silmad, metsal kõrvad. Karepa-Rutja suvitajad ja looming 19. sajandi lõpust 1970. aastateni”.

Ootame kunstisõpru Karepale Sagritsa muuseumisse Kalame tallu, kus on avatud suvenäitus „Merel silmad, metsal kõrvad. Karepa-Rutja suvitajad ja looming 19. sajandi lõpust 1970. aastateni“, mida saadab samanimeline raamat.

Trükise esitlusel, 19. juulil, tutvustab nii raamatut kui ka näitust selle koostaja kunstiteadlane Liis Pählapuu, kes on Sagritsa muuseumi suvenäitust kureerimas juba teist korda.

Trükis „Merel silmad, metsal kõrvad” annab ülevaate suvituselust Karepal ja Rutjal eelkõige läbi kultuuritegelaste ja kunstnike loomingu ning mälestuste keskendudes 1950.-1970. aastatele. Loomulikult on oluline koht Richard Sagritsal ja tema sünnikodul Kalame talul.
Näituse kataloog on rikkalikult illustreeritud sisaldades pildimaterjali erakogudest, kunstigaleriidest ja muuseumidest. Kõige enam teoseid on publitseeritud Virumaa Muuseumide kunstikogust, kus on hoiul mahukas kollektsioon Richard Sagritsa töid. Liis Pählapuu on kogunud toonaste kultuuritegijate ja nende järeltulijate mälestusi, mis annavad tunnistust nii sulnist suvituselust kui ka aastakümnete jooksul aset leidnud muutustest. Tema sõnutsi on „Karepa-Rutja puhkajate lood täis mälestusi inimlikust ihast lihtsate vabaduste järele, oskusest ka olude kiuste elu nautida – leida oma kese loomingus, rajada väike suvila isikliku paradiisina, joosta alasti merre“.

Raamatu autor ja näituse kuraator: Liis Pählapuu
Kujundajad: Marje ja Martin Eelma, Tuumik Stuudio
Keeletoimetaja: Hille Saluäär
Projektijuht: Inge Laurik-Teder

Väljaandja: SA Virumaa Muuseumid, 2024
Trükk: Tallinna Raamatutrükikoda
Lehekülgede arv: 110
Hind: 18 euri

Loe näituse kohta lisaks SIIT!

Sagritsa muuseum Karepal Kalame talus on avatud K-P kell 10-16.

Marje Eelma fotod raamatust, 2024

Toetaja: Eesti Kultuurkapital

Lähem info:

Inge Laurik-Teder
inge@svm.ee

Tellimine:

Natali Dudar, info@svm.ee

Skip to content