Muuseumiöö “Öös on vabadust” Virumaa Muuseumides

Muuseumiööl, laupäeval 18. mail 2024 avavad üle Eesti uksed ligi 200 muuseumi ja mäluasutust, et tähistada rahvusvahelist muuseumipäeva.

MuuseumiÖÖl, 18. mail ootame teid külastama Palmse mõisa, Sagritsa muuseumisse Karepal, Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumisse, Politseimuuseumisse ja Rakvere linnusesse.

Muuseumiööl on sissepääs 1 euro. Kehtib Muuseumikaart.

Muuseumiöö 2024 teema „Öös on vabadust“ võimaldab mõtiskleda selle üle, mida vabadus tähendab riigi, kodanikuühiskonna või üksikisiku jaoks. Vabadusest mõtlemine ning selle mõistmine on eriti oluline nüüd ja praegu, kus maailmas puhuvad keerulised tõmbetuuled ning Ukrainas võitlevad mehed ja naised igapäevaselt oma riigi vabaduse eest.  

Tule muuseumisse ja naudi jalutuskäiku läbi ajaloo!

Palmse mõis

Muuseumiööl on Palmse mõis avatud kell 18-21.
Sissepääs: 1€

KAVAS:

  • Kell 18:00-19:00 Palmse härrastemaja veinikeldris muuseumi vanemteadur Uno Trummi loeng “Kuidas Palmse talupoeg pärisorjusest vabaks sai”.

Ettekanne kestab tund aega. Uno Trumm annab ülevaate Palmse talupoegade eluolust enne ja pärast pärisorjuse kaotamist ning selle mõjust omariikluse sünnile. 

  • Kell 19:00 ringkäik Palmse mõisa härrastemajas

Ringkäigul Palmse mõisa härrastemajas saab kuulda lugusid siin elanud von der Pahlenite perekonnast ja elust mõisas 18.-19. sajandil. Tutvuda saab ka näitusega “Vabamüürlaste saladused Palmse mõisas – 100 aastat eestikeelset wabamüürlust”.

  • Kell 20:00 ootab Palmse kärner Priit Hummel jalutuskäigule mõisa aeda.

Õhtusel jalutuskäigul koos Palmse kärneri Priit Hummeliga tutvume üheskoos barokkaiaga, piilume uhkesse triiphoonesse ja vaatame ringi õunapuuaias.

Kuulda saab veel nii mõndagi põnevat! Tulge Palmsesse!


Pilet: 1€

Rakvere linnus

Muuseumiööl avatud kell 20-22

Sissepääs: 1€

Rakvere linnuses satub külastaja 16. sajandi linnuse elu-olu kujutavasse teemaparki, mis pakub põnevust kogu perele.
Nii väikesed kui suured saavad kehastuda ümber rüütliteks ja sõjameesteks, lahutada meelt ning õppida ühtteist kesk- ja varauusaegsete inimeste elu kohta.

Linnuses on ajalootuba, teadustekamber, põrgu, piinakamber ja surmatuba, vibulaskmine ja sepikoda.

Politseimuuseum

Muuseumiööl avatud kell 18-20

Sissepääs: 1€

Avatud on püsiekspositsioon, näitus “Ajalugu vormides” ja õueala.

Politseimuuseumi näitusel leiad liikluspolitsei, konstaabli, märulipolitsei ruumid. Muidugi on kuritöö ja karistuse tuba, tutvuda saab politseisümboolikaga, kriminalisti ja narkopolitsei tööga.

Rakvere linnakodaniku muuseum

Muuseumiööl avatud kell 18-20

Sissepääs: 1€

Alates kell 20 algab laste ÖÖlaager. Vaata rohkem SIIT!

Linnakodaniku muuseumis on võimalik end kujutleda aega, mil siin elasid kreisilinna kodanikud. Keskse mantelkorstnaga hoone jaguneb kaheks pooleks – vanemas osas võite näha, kuidas elas Rakvere keskmise jõukusega linnakodanik ehk bürger 19. sajandi II poolel. Uuem osa kujutab Eesti kodu 1920.-1930. aastatel, noores, alles hiljuti iseseisvaks saanud riigis. Selgelt on märgata mentaliteedi ja maitsemeele muutumine. Kuna Eesti aladel valitsesid sajandeid baltisaksa maaomanikud, püüti iseseisvas Eestis kõigest saksapärasest võimalikult distantseeruda.

Sagritsa muuseum Karepal

Muuseumiööl avatud kell 17-19

Sissepääs: 1€

Muuseumiööl, 18. mail 2024 kell 17:00 avaneb Sagritsa muuseumi hooaeg Egor Madibergi näitusega. Eksponeeritud teosed pärinevad erakogust.

Kalame talus Karepal on kunstnik Richard Sagritsa sünnikodu ja seal tegutseb kevadest sügiseni avatud muuseum. Kunstniku sünnikodus valmis arvestatav hulk tema maaliloomingust. Alice Sagrits rajas siia ka kiviktaimla, mis on taastamisel.

Muuseumi õue on Teet Veispaku kureerimisel kujundatud skulptuuride aed. Näha saab Jass Kaselaane, Tiiu Kirsipuu, Maigi Magnuse, Jüri Ojaveri, Terje Ojaveri, Rene Reinumägi ja Simson von Seakylli teoseid.

Tulge nautige mõnusaid hetki Kalame talus!

Skip to content