Refektoorium

Refektoorium (ladina sõnast refectorium) on ühine söögisaal konvendihoone-tüüpi linnustes, kloostrites ja lossides.

9-1

ÜHINE SÖÖGISAAL

LOE SIIT

Kuna vaimuliku rüütliordu reeglid nõudsid korrastatud ühiselu, toimusid söögiajad refektooriumis kindlatel kellaaegadel ning vastavuses ordureeglitega.

Söömise ajal loeti tavaliselt ette pühakirja, seetõttu pidi lauas valitsema täielik vaikus. Omavaheliseks suhtlemiseks kasutati sageli üsna keerukat viipekeelt. Refektoorium oli ka pidulik kokkutulekute ruum ning asus tavaliselt ehitise lõunatiivas.

9-2

Toitumisest

LOE SIIT

Rüütelvendadele oli ette nähtud kaks kahekäigulist sooja toiduga toidukorda päevas, mille juurde anti leiba ja pool pinti veini. Liha pakuti tavaliselt teisipäeval, kolmapäeval ja pühapäeval, välja arvatud paastu ja usupühade ajal. Pühapäeviti tohtis liha süüa mõlema toidukorra ajal. Esmaspäeval, neljapäeval ja laupäeval söödi köögivilja- või muid toite, reede oli paastupäev

Skip to content