Muuseumi loeng tutvustab Lorupi ja Tarbeklaasi ajalugu

Homme, 18. märtsil kell 13 oodatakse huvilisi kuulama kunstiajaloolase Anne Ruussaare loengut „Lorupist Tarbeklaasini“. Loeng toimub Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis. Osalemine sooduspiletiga.

Mitmetes kodudes on tänini kasutusel kaunid Lorupi klaasid ning karahvinid ja laual Tarbeklaasi kausid ja vaasid. Klaasi on Eestis toodetud läbi nelja sajandi. Sellega alustati 17. sajandil Hüti klaasikojas, kuid maailmatasemele jõuti 1934. aastal, mil Johannes Lorup asutas Tallinnasse moodsa klaasitehase, kus hakati valmistama ka poolkristalli ja kristalli. Pärast nõukogude okupatsiooni kehtestamist ettevõte natsionaliseeriti ja see sai uueks nimeks Tarbeklaas. Anne Ruussaar tutvustab oma ettekandes nii Lorupi kui ka selle järglase Tarbeklaasi ajalugu, toodangut ning kunstnikke. Lisaks ajaloolisele ülevaatele saab loengus ka praktilisi näpunäiteid, kuidas Lorupi toodangut ära tunda. Soovi korral võib kodust kaasa võtta klaaseseme, mille päritolu määramine teid huvitab.

Anne Ruussaar on Eesti Ajaloomuuseumi teadur-kuraator. Ta on kaitsnud Eesti Kunstiakadeemias magistritöö teemal  Eesti klaasitööstused ja -disain 1920.-1930. aastatel. Anne on klaasitööstuse ajalooga tegelenud aastaid ja tema sulest on ilmunud palju artikleid ja raamatuid. Praegu on Eesti Ajaloomuuseum Maarjamäe lossi tallihoones avatud tema kureeritud näitus “Klaasimeistrid. Eesti klaasitööstuse ajalugu“, mida saadab ka mahukas raamat. Tänavu tunnustas president Alar Karis Anne Ruussaart Valgetähe V klassi teenetemärgiga.

Osalemine sooduspiletiga: 3 eurot (tasumine sularahas)
Loengusarja “Linnusest linnaks” toetab Kultuurkapital.

Foto: fotol on klaasipuhujad Lorupi klaasivabrikus. 1930. aastad. Foto: Hans Soosaar. SA Eesti Ajaloomuuseum, AM N 7757
Skip to content